Pyszne i smaczne Świąteczne pierniczki, które szybko miękną i są wyjątkowo mocno korzenne. Jedne z moich ulubionych w tym roku!

Składniki (na 50 sztuk):

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 300 gram płynnego miodu 
  • 250 gram masła 
  • 250 gram cukru 
  • 2 jaja 
  • 2 opakowania przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • łyżka kakao 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki 
Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto na gładką masę, rozwałkuj i wykrawaj ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 -9 minut. Studź na kratce. Udekoruj.

Smacznego, Klaudia!




1 komentarz: