Składniki (na 50 sztuk):
- 1 kg mąki pszennej
- 300 gram płynnego miodu
- 250 gram masła
- 250 gram cukru
- 2 jaja
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki
Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto na gładką masę, rozwałkuj i wykrawaj ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 -9 minut. Studź na kratce. Udekoruj.
Smacznego, Klaudia!
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń