Smaczne pierniczki, w stylu fit. Nie za twarde, delikatne i odrobinę kruche. Ciasto jest nieco uciążliwe w przygotowaniu, gdyż dość mocno klei się do rąk, natomiast po odstawieniu do lodówki na kilka godzin z jego wałkowaniem nie powinno być już problemu. Wałek warto wysmarować oliwą z oliwek przed użyciem, wówczas nie będzie konieczności podsypywania ciasta mąką a pierniczki będą ładniejsze.
Składniki (na 50 dużych serc):
- 200 gram mąki żytniej
- 100 gram mąki kokosowej
- 125 gram masła
- 125 gram miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
Lukier pomarańczowy:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- ulubione dekoracje
Masło i miód rozpuszczam, do ciepłej masy dodaję sodę. Mąki mieszam z przyprawami, dodaję masę miodową i wyrabiam gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin lub dobę. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wałkuję dość cienkie ciasto o grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką.
Ślicznotki:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już zjedzone :(
Usuń