Nieodłącznym elementem świątecznego stołu są potrawy z dodatkiem maku. W tym roku mam dla Was kilka propozycji na Świąteczne wypieki z jego dodatkiem. Zaczynam od sernika truskawkowego na spodzie z makowego biszkoptu. Prosty i smaczny wypiek, który idealnie dopełni świąteczny stół.
Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
Biszkopt makowy:
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Masa serowa o smaku truskawek:
- 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu
- 2 jaja
- 150 gram konfitury truskawkowej Łowicz
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
- 4-5 łyżek konfitury truskawkowej Łowicz
- pomarańcze
Białka ubij na sztywno z solą. Stopniowo do białek dodawaj żółtka, cukier oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodaj mąkę oraz mak. Całość wymieszaj delikatnie i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Masę serową wylej na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku przez jeszcze 40 minut. Wystudź do temperatury pokojowej ciasto a następnie schłodź w lodówce. Przed podaniem posmaruj wierzch konfiturą i udekoruj pomarańczą.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy