W tym roku ten przepis testowałam multum razy! Na wszystkie możliwe sposoby. Z większą lub mniejszą ilością masła, mąką żytnią lub orkiszową lub pszenną zwykłą. Wychodzą zawsze i za każdym razem są tak samo smaczne. Szybko miękną bo nadają się do jedzenia już kolejnego dnia po upieczeniu.
To są ciastka, które możecie upiec choćby dzisiaj! Z pewnością jutro będą smakowały doskonale.
- 400 gram mąki - dowolna mieszanka
- 2 jaja
- 100 gram masła
- 100 gram miodu
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- lukier do dekoracji
Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto należy rozwałkować* na grubość 0,5 cm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce.
*Podczas wałkowania ciasta na pierniczki staram się nie podsypywać ciasta mąką, gdyż ciasto staje się twarde a pierniczki tracą swój smak. Zamiast tego smaruję blat oraz wałek olejem, który powoduje, że ciasto nie klei się a pierniczki są smaczniejsze.
Smacznego, Klaudia!
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń