Przepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! Zdecydowanie to dla mnie smak tegorocznych Świąt! Brownie z nutą piernikową oraz pyszna masa makowa. Czego chcieć więcej?
Składniki:
Bananowe brownie:
- 4 banany
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mąki
- 100 gram czekolady deserowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jaja
- przyprawa do piernika
Masa makowa:
- 2 szklanki suchego maku
- litr mleka
- 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki Amaretto
- sok z połowy pomarańczy
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- garść kandyzowanej papaji
Dodatkowo:
- 100 gram czekolady deserowej
- migdały
Masa makowa
Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia.
Bananowe brownie
Banany miksuję z olejem i jajami. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do mokrych składników. Na końcu dodaję mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam.
Dno formy wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto brownie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut a następnie na wierzch wykładam masę makową. Całość piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto studzę a następnie dekoruję rozpuszczoną czekoladą i migdałami. Ciasto świetnie się kroi, natomiast aby pokroić je jeszcze sprytniej zapoznaj się z tym filmem!
Smacznego, Klaudia!
#beko
#ciastojakzobrazka
Bananowe brownie
Banany miksuję z olejem i jajami. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do mokrych składników. Na końcu dodaję mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam.
Dno formy wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto brownie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut a następnie na wierzch wykładam masę makową. Całość piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto studzę a następnie dekoruję rozpuszczoną czekoladą i migdałami. Ciasto świetnie się kroi, natomiast aby pokroić je jeszcze sprytniej zapoznaj się z tym filmem!
Smacznego, Klaudia!
#beko
#ciastojakzobrazka
Brak komentarzy