Uwielbiam zupy krem, szczególnie te na bazie mleczka kokosowego. Bardzo smaczna propozycja na pikantną i rozgrzewającą zupkę z dodatkiem oleju Wielkopolskiego aromatyzowanego chili, który swoją drogą jest baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory.
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 400 gram batata
- 200 gram marchewki
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu
- szczypta szafranu
- 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili
- szczypta soli i pieprzu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka białego wina
- prażone pestki dyni
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło z dodatkiem uprażonych pestek dyni.
Smacznego, Klaudia!
Gotuj nowości z #OlejWielkopolski i #olejkonwenanse!
Brak komentarzy