Zazwyczaj już drugiego dnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego i zupełnie nieprzypominającego jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia to jedyny dzień w roku kiedy rzeczywiście są ostatnim produktem, który bym zjadła. Jedynie makowiec nie nudzi mi się bo cały rok czekam na ten jeden kawałek a mak lubię, w sumie. Zatem czas po Świętach to zdecydowanie moment na wymyślanie nowych, smacznych potraw o jakich nie śniło się nikomu a o jakich marzy każdy. 
Właściwie pomysł na szafranowo - kokosowe risotto pojawił się znikąd. Mleko kokosowe nadaje aksamitnej konsystencji, orientalnego smaku i w połączeniu z szafranem i granatem to w ogóle strzał w dziesiątkę. Smaczne, trochę inne niż standardowe ale warte wykonania - danie. 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • szklanka ryżu Arborio 
  • pół litra dobrego, drobiowego lub warzywnego, bulionu 
  • 50 gram masła 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • lampka białego wina 
  • 100 gram mleka kokosowego 
  • 100 gram parmezanu 
  • 1 szalotka 
  • szczypta szafranu 
  • sól i pieprz do smaku 
  • granat i płatki kokosa do dekoracji 
Roladka drobiowa 
  • 400 gram piersi z kurczaka 
  • przyprawa czubryca 
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 
  • szczypta soli 
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion i gotuj ryż aż będzie lekko miękki. Na koniec gotowania dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania dodaj masło i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw. 

Piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut. 

Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy