Nie lubisz warzyw? A może ktoś z Twoich kręci na nie nosem? Można to zmienić! Wystarczy zapanierować je w płatkach kukurydzianych i podać z pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Myślę, że taka propozycja nawet niejadka skłoni do polubienia warzyw!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cukinia
- kawałek dyni
- 1 jajko
- szklanka płatków kukurydzianych Lubella
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Sos na bazie masła orzechowego:
- łyżka masła orzechowego
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- szczypta chili
Cukinię i dynię myję a następnie kroję na mniejsza kawałki. Płatki miksuję za pomocą blendera na pył. Jajko roztrzepuję., doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej. W tym czasie warzywa obtaczam na początku w jajku a następnie w zmiksowanych płatkach. Tak przygotowane warzywa smażę na głębokim tłuszczu przez 30 sekund. Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Składniki sosu podgrzewam do połączenia. Panierowane warzywa podaję z sosem.
Smacznego, Klaudia
Brak komentarzy