Składniki (na 2-3 porcje):
- koncentrat grzybowej Krakus 300 ml
- 300 gram polędwiczki wieprzowej
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- kilka gałązek rozmarynu
- garść mrożonych podgrzbków
- cebula
- ząbek czosnku
- dwie łyżki masła
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 36%
Do podania:
- makaron szpinakowy lub kasza
- pomidorki koktajlowe
- kapusta kiszona
Polędwiczkę umyj. Oczyść z błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut.
Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem.
Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami.
Smacznego, Klaudia.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba moja propozycja :)
Usuń