Święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Nie ma nawet takiej możliwości. To one są nieodłącznym elementem Wigilijnych potraw. Zupa grzybowa, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki do barszczu... to tylko kilka z tradycyjnych potraw pojawiających się na kolacji wigilijnej. A co powiecie na coś nowego? Innego? I równie smacznego? Polędwiczka w szynce parmeńskiej na delikatnym sosie grzybowym przygotowanym na bazie koncentratu grzybowej Krakus to nowoczesna propozycja, która idealnie wpisze się w koncepcję świątecznego obiadu. Mi bardzo przypadła do gustu propozycja Krakus z pysznym, pachnącym i aromatycznym koncentratem grzybowej, który nada Waszym potrawom pysznego smaku. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • koncentrat grzybowej Krakus 300 ml
  • 300 gram polędwiczki wieprzowej 
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • garść mrożonych podgrzbków 
  • cebula 
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki masła 
  • dwie łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
Do podania:
  • makaron szpinakowy lub kasza
  • pomidorki koktajlowe 
  • kapusta kiszona 
Polędwiczkę umyj. Oczyść z błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut. 
Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem. 
Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami. 

Smacznego, Klaudia. 



2 komentarze: