Brownie

Makowiec na spodzie z bananowego brownie

12:03




Przepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! Zdecydowanie to dla mnie smak tegorocznych Świąt! Brownie z nutą piernikową oraz pyszna masa makowa. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Bananowe brownie:

  • 4 banany 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 100 gram czekolady deserowej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 jaja 
  • przyprawa do piernika 

Masa makowa:
  • 2 szklanki suchego maku 
  • litr mleka 
  • 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki Amaretto 
  • sok z połowy pomarańczy 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • garść kandyzowanej papaji 
Dodatkowo:
  • 100 gram czekolady deserowej 
  • migdały 
Masa makowa
Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia.

Bananowe brownie
Banany miksuję z olejem i jajami. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do mokrych składników. Na końcu dodaję mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam.

Dno formy wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto brownie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut a następnie na wierzch wykładam masę makową. Całość piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto studzę a następnie dekoruję rozpuszczoną czekoladą i migdałami. Ciasto świetnie się kroi, natomiast aby pokroić je jeszcze sprytniej zapoznaj się z tym filmem!

Smacznego, Klaudia!





#beko
#ciastojakzobrazka

Zobacz także

0 komentarze