Składniki:
- skórka z dwóch pomarańczy, bez białych błonek, drobno posiekana
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu wrzosowego
Posiekaną skórkę pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto zrobić taką domową alternatywę dla przepełnionej chemią sklepowej skórki pomarańczy.
wlasnie skorzystalam z przepisu i chyba powinnam bardziej sie postarac przy pozbywaniu sie bialej czesci bo wyszla mi troche gorzka :( masz jakis sposob na to, zeby w pelni sie pozbyc bialej czesci? bo uzywajac nozyka mimo wszystko zbyt duzo zostaje :(
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj bardzo cienko "obkrajam" pomarańczę ze skórki a następnie jeszcze dodatkowo pozbywam się białej części (albedo). Niestety jest to czasochłonne. Jeśli jednak wolisz prostszy sposób wystarczy tą skórkę zetrzeć z pomarańczy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zasada jest taka, że pomarańczę ocieramy tylko raz w danym miejscu, tak by mieć pewność, że unikniemy dodatku albedo do skórki pomarańczowej.
UsuńPróbuj dalej, z pewnością wyjdzie smaczna, pozdrawiam :)