Bardzo proste, szybkie ciasto z zaledwie kilku składników z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Przepis dla zabieganych, którzy cenią sobie potrawy szybkie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki by cieszyć się lekkim, delikatnym kawałkiem makowca.
- 900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"
- 6 jaj
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- garść posiekanych migdałów
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- szczypta soli
- oliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formy
Makowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów.
Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę makową mieszam z posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną oraz rodzynkami. Do masy makowej dodaję również kaszę manną i całość dokładnie mieszam. Następnie mieszamy masę makową z jabłkami i całość, łyżka po łyżce mieszamy z ubitymi żółtkami (do ubitych żółtek dodajemy po łyżce masy makowej). Teraz powoli i delikatnie dodajemy ubite białka. Tak powstałą, puszystą masę przekładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Makowca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut. Następnie studzimy, polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego, Klaudia.
musiał być obłędnie pyszny! :)
OdpowiedzUsuńoj tak, jest! :)
UsuńTeż mam gotową masę makową (kupiłam, bo nie miałam maszynki do mielenia) i tak nad nią dumam i dumam... Chyba znalazłam pomysł, bo ciacho wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż ubolewam nad tym, że nie mam maszynki do mielenia ale jeszcze przed świętami planuję zrobić masę makową z wykorzystaniem blendera, podobno też się udaje :)
UsuńPozdrawiam
Z czystym sumieniem mogę polecić to ciasto, chociaż ma 1 wadę zawsze jest go za mało ! :)
OdpowiedzUsuńhaha :D
Usuń