Słodkie, miękki i pyszne. Oto całe bajaderki! Chyba nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie zakalca lub starych biszkoptów, babek i innych ciast (pomijając tez z kremem, owocami czy galaretką). Ja swoje bajaderki zrobiłam z bezglutenowego biszkoptu, który zbyt mocno wyrósł i musiałam pozbyć się połowy. Bajaderki okazały się świetnym pomysłem. Moje są ciut oszukane, ale nadal pyszne!
Składniki:
- 250 gram pokruszonego biszkoptu, ciastek, ciast, babek
- 1/3 szklanki mleka
- 5 daktyli
- 1 kieliszek Malibu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu wrzosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Najlepsze Bajaderki to domowe, a tą wersje będzie trzeba zrobić ;)
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio też gościły bajaderki, ale te prezentują się apetycznie!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam się podobają. Powiem szczerze, że w smaku są obłędne pomimo tego, że nie są robione według tradycyjnej receptury. A Malibu można zamienić na każdy inny likier, też będzie pysznie!
OdpowiedzUsuń