Smaczne, wilgotne, czekoladowe ciasto wykonane prawie z samej kaszy jaglanej. Mocno korzenne, piernikowe. Idealne dla wszystkich tych, którzy unikają glutenu w swojej diecie lub lubią lekkie, zdrowsze wypieki. Ciasto zawiera bardzo mało tłuszczu oraz cukrów prostych. Aż nie do wiary, że w większości wykonany jest z kaszy jaglanej. Polecam Wam ten wypiek, jest to jeden z moich ulubionych.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 12x 20 cm):
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
  • 4 łyżki mleka (może być sojowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 - 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • płatki migdałów, garść
  • *dodałam odrobinę karmelizowanej pigwy do smaku, nie jest to jednak konieczne
Wszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.



10 komentarzy:

  1. szklanka kaszy już po ugotowaniu czy suchej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ugotowaniu, akurat wczoraj sama piekłam ten piernik kolejny raz :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wspaniały! Chętnie spróbuję, lubię wypieki z kaszą i mąką jaglaną, a taka korzenna, piernikowa wersja jest idealna o tej porze roku :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyszło. Kasza jaglana daje niesamowite możliwości. Dziś spróbuje upiec Twój piernik. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Wilgotne, czekoladowe... - i tyle mi starczy. :) Przepis bardzo udany!

    OdpowiedzUsuń