Bardzo prosty a zarazem smaczny sernik czekoladowy na korzennym, kruchym spodzie. Słodki, znika w oka mgnieniu. 

Składniki (na formę 25 cm x 25 cm):

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 100 gram masła 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu 
  • 3 jajka 
  • 200 gram czekolady deserowej 
  • 1 budyń czekoladowy 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Do dekoracji:
  • 100 gram mlecznej czekolady 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka śmietany 30% 
  • płatki migdałów do dekoracji 
Z podanych składników na spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Studzę. Twaróg, jajka i rozpuszczoną czekoladę miksuję na gładką masę. Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao i całość ponownie miksuję. Formę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam spód ciastem kruchym. Wlewam masę serową i piekę sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po tym czasie studzę ciasto. Masło, śmietanę i czekoladę podgrzewam do połączenia wszystkich składników. Ostudzony sernik polewam polewą i posypuję migdałami w płatkach. Chłodzę w lodówce 2-3 godziny przed podaniem i pierwszym krojeniem. 

Smacznego, Klaudia.



6 komentarzy: