Bardzo prosty a zarazem smaczny sernik czekoladowy na korzennym, kruchym spodzie. Słodki, znika w oka mgnieniu.
Składniki (na formę 25 cm x 25 cm):
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 100 gram masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
- 3 jajka
- 200 gram czekolady deserowej
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
- 100 gram mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany 30%
- płatki migdałów do dekoracji
Z podanych składników na spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Studzę. Twaróg, jajka i rozpuszczoną czekoladę miksuję na gładką masę. Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao i całość ponownie miksuję. Formę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam spód ciastem kruchym. Wlewam masę serową i piekę sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po tym czasie studzę ciasto. Masło, śmietanę i czekoladę podgrzewam do połączenia wszystkich składników. Ostudzony sernik polewam polewą i posypuję migdałami w płatkach. Chłodzę w lodówce 2-3 godziny przed podaniem i pierwszym krojeniem.
Smacznego, Klaudia.
Piękna, kremowa konsystencja :)
OdpowiedzUsuńTak, a w smaku jest niesamowity! :)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! :D
UsuńNie polecam, nie ma w nim nic zachwycającego..
OdpowiedzUsuńA co konkretnie nie spodobało Ci się w moim przepisie? :) Pozdrawiam
Usuń