Latem niemal każdy marzy o idealnej sylwetce. By ją osiągnąć warto zadbać o odpowiednio zbilansowany jadłospis, pełen warzyw, owoców ale i pełnowartościowego białka, korzystnych tłuszczy czy produktów zbożowych z pełnego przemiału, które są doskonałym źródłem błonnika. Niewiele osób wie ale w ciągu dnia powinniśmy spożywać minimum 70 różnych produktów. Zastanów się, udało Ci się zrealizować ten plan na dziś? A może Twoja dieta jest monotematyczna? Aby codziennie intuicyjnie realizować to założenie należy mocno urozmaicać swoją dietę i budować jadłospis na bazie różnorodnych składników. Jeżeli Twój talerz jest kolorowy, jak mój na zdjęciu powyżej, to jestem przekonana, że w pełni zaspokajasz potrzeby swojego organizmu na podstawowe składniki odżywcze. Zadbaj o to co ląduje na Twoim talerzu, Twój organizm Ci za to podziękuje. 

Poniżej prosty przepis na danie w stylu fit, jeżeli posiadasz więcej niż jedną patelnię to jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. 

Składniki (na 2 fit porcje):

  • 350 gram piersi kurczaka
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej 
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • świeży tymianek 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • garść groszku cukrowego 
  • sól, pieprz
  • dwie garści szpinaku
  • czosnek 
  • masło klarowane do smażenia
  • pomidorki koktajlowe do podania 
  • dodałam jeszcze gotowaną na parze marchew z brokułem, natomiast Ty możesz dodać swoje ulubione warzywa w to miejsce 
Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij w środku i nadziej suszonymi pomidorami oraz jeszcze większą ilością świeżego tymianku. Plastrami szynki parmeńskiej owiń mięso i smaż na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu przez 7-10 minut z każdej strony na średnim ogniu. 
W tym czasie na maśle podsmaż czosnek i szpinak przez minutę, na osobnej patelni podsmaż groszek cukrowy. Warzywa dopraw solą i pieprzem według uznania. Groszek cukrowy dopraw dodatkow sokiem z cytryny. Nie smaż go dłużej niż dwie minuty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Grillowaną pierś kurczaka podaj na szpinaku z groszkiem cukrowym, pomidorkami oraz ulubionymi dodatkami. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy