19:21
Grillowana w szynce parmeńskiej pierś kurczaka z suszonymi pomidorkami, na szpinaku z groszkiem cukrowym. Letni obiad w stylu fit!
Latem niemal każdy marzy o idealnej sylwetce. By ją osiągnąć warto zadbać o odpowiednio zbilansowany jadłospis, pełen warzyw, owoców ale i pełnowartościowego białka, korzystnych tłuszczy czy produktów zbożowych z pełnego przemiału, które są doskonałym źródłem błonnika. Niewiele osób wie ale w ciągu dnia powinniśmy spożywać minimum 70 różnych produktów. Zastanów się, udało Ci się zrealizować ten plan na dziś? A może Twoja dieta jest monotematyczna? Aby codziennie intuicyjnie realizować to założenie należy mocno urozmaicać swoją dietę i budować jadłospis na bazie różnorodnych składników. Jeżeli Twój talerz jest kolorowy, jak mój na zdjęciu powyżej, to jestem przekonana, że w pełni zaspokajasz potrzeby swojego organizmu na podstawowe składniki odżywcze. Zadbaj o to co ląduje na Twoim talerzu, Twój organizm Ci za to podziękuje.
Poniżej prosty przepis na danie w stylu fit, jeżeli posiadasz więcej niż jedną patelnię to jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.
Składniki (na 2 fit porcje):
- 350 gram piersi kurczaka
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 6-7 suszonych pomidorów
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek do smażenia
- garść groszku cukrowego
- sól, pieprz
- dwie garści szpinaku
- czosnek
- masło klarowane do smażenia
- pomidorki koktajlowe do podania
- dodałam jeszcze gotowaną na parze marchew z brokułem, natomiast Ty możesz dodać swoje ulubione warzywa w to miejsce
Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij w środku i nadziej suszonymi pomidorami oraz jeszcze większą ilością świeżego tymianku. Plastrami szynki parmeńskiej owiń mięso i smaż na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu przez 7-10 minut z każdej strony na średnim ogniu.
W tym czasie na maśle podsmaż czosnek i szpinak przez minutę, na osobnej patelni podsmaż groszek cukrowy. Warzywa dopraw solą i pieprzem według uznania. Groszek cukrowy dopraw dodatkow sokiem z cytryny. Nie smaż go dłużej niż dwie minuty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Grillowaną pierś kurczaka podaj na szpinaku z groszkiem cukrowym, pomidorkami oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy