Proste to danie jak drut a smaczne jak niewiele tak banalnych. Kalafior i pasta z orzechów lub sezamu to według mnie najlepsze połączenie i w mojej kuchni zdecydowanie wyparło to od lat utarte z bułką tartą. Smakuje mi zwyczajnie bardziej. a jeżeli użyjesz masła z kawałkami orzechów to efekt osiągniesz całkiem podobny bo przy okazji będzie chrupiąco. Mamy tutaj awokado, jest cukinia surowa, którą mi się pokochało i jajko w koszulce oraz delikatny dressing na bazie tahini co to to wszystko w jedną całość mi ładnie zespala. 

Składniki:

  • kalafior, masło z orzechów nerkowca, cynamon, kumin, sól i pieprz oraz rozmaryn świeży i masło do smażenia 
  • awokado 
  • jajka
  • cukinia świeża
  • dressing: pasta tahini, olej sezamowy, sok z cytryny, miód, szczypta soli i pieprzu
Kalafior podsmaż na maśle. Dodaj cynamon, kumin, sól i pieprz. Chwilę podsmaż i wlej odrobinę białego wina lub wody. Duś warzywo po czym dodaj łyżkę masła z orzechów nerkowca. Ściągnij kalafior z ognia. Jajka ugotuj w koszulce, pewnie wiesz jak je ugotować, natomiast jeżeli nadal masz z tym problem polecam Ci ten film ( klik ). Pokrój awokado oraz cukinię a składniki dressingu dokładnie wymieszaj lub zmiksuj blenderem. Podaj kalafior z warzywami, jajkiem i dressingiem.


Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy