Namiętnie to danie od 3 dni zabieram do pracy i mogę zupełnie szczerze powiedzieć, że jest to "lanczyk" niemal idealny. Fajnie smakuje na zimno, fajnie na ciepło. Lekki, smaczny i przyjemny. Sycący. Ładnie pachnie. Ma wszystkie pozytywne cechy jedzonka idealnego na wynos. Ale super smakuje też prosto z patelni w domu.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- olej do smażenia
- kurkuma, wędzona papryka, kumin, sól, chili, imbir
- cukinia młoda
- czerwona cebula
- pomidorki truskawkowe, daktylowe (te słodsze) w kolorach dowolnych
- natka pietruszki
- 300 gram mielonego mięsa indyka i kilka łyżek wody
Soczewicę ugotuj. Mielonego indyka wymieszaj z wodą, solą, pieprzem i natką pietruszki.
Formuj niewielkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i cukinię. Dodaj wszystkie przyprawy, około 1/3 łyżeczki każdej z nich. Po podsmażeniu wymieszaj soczewicę z warzywami z patelni oraz pokrojonymi drobno pomidorkami. Podaj z pulpecikami.
Formuj niewielkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i cukinię. Dodaj wszystkie przyprawy, około 1/3 łyżeczki każdej z nich. Po podsmażeniu wymieszaj soczewicę z warzywami z patelni oraz pokrojonymi drobno pomidorkami. Podaj z pulpecikami.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy