19:41
Grillowana pierś kurczaka ze szpinakiem duszonym na Cydrze, młodymi grillowanymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym
Zazwyczaj kombinuję w kuchni, taka jest chyba moja natura. Wolę kiedy w lodówce jest mniej, kiedy trzeba pomyśleć i lubię niecodzienne połączenia. Ale te codzienne też. Czasem mam ochotę na coś tak banalnie prostego, na takie tradycyjne połączenia, na coś nieprzekombinowanego. Tak jak tym razem. Pojawiła się grillowana w tymianku cytrynowym pierś, jest szparag i młody ziemniak z koprem. Jest sadzone jajko i grillowany pomidor i jest w cydrze duszony szpinak. Proste to i smaczne. I jeśli lubicie takie banalne posiłki, takie proste i szybkie dania, takie tradycyjne smaki i codzienne połączenia to poniżej mam przepis na coś dla Was!
Składniki (na 2 porcje):
- 300-350 gram piersi kurczaka
- marynata: oliwa z oliwek, tymianek cytrynowy, skórka z cytryny, sól i pieprz
- 400 gram szpinaku
- czosnek
- szklanka cydru
- sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa
- młode ziemniaki
- koperek
- jajka - 2 sztuki
- pomidory
- szparagi
- olej i masło klarowane do smażenia
Ziemniaki gotuję 10 minut w skórce, następnie kroję wzdłuż na pół, polewam oliwą z oliwek, smaruję przekrojonym na pół ząbkiem czosnku po wierzchu i grilluję. Pierś kurczaka marynuję, odstawiam na pół godziny do lodówki a następnie grilluję. Na grilla wrzucam również szparagi, główkę czosnku przekrojoną na pół i przekrojone wzdłuż na pół pomidory. Jajka sadzone smażę na oleju dwie minuty, najlepiej aby żółtko było płynne. Doprawiam. Ząbek czosnku siekam i podsmażam na maśle klarowanym. Dodaję szpinak i duszę chwilę. Wlewam cydr i gotuję do zredukowania płynu kilka minut. Doprawiam solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję grillowane ziemniaczki posypane koprem z piersią kurczaka na szpinaku, z grillowanymi warzywami i jajkiem sadzonym a płynne żółtko niech stanie Ci się sosem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy