Nie jestem przekonana której pory roku nie było bardziej, czy może zimy zabrakło i wiosna zapukała do Trójmiasta już w lutym, a może to lato pojawiło się szybciej niż pierwsze przebiśniegi wpadły na pomysł by rozkwitnąć? W każdym razie, ni stąd, ni zowąd od miesiąca obchodzimy lato w Trójmieście i to letnie smaki królują na stołach. Jest fajnie, jest ciepło i jest wakacyjny klimat a ja taki bardzo lubię. Morele i maliny mocno mi się z takowym kojarzą. A Tobie? Co kojarzy się z latem?
Składniki (na 2 porcje jaglanki):
- 100 gram kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego
- miód
- 2 łyżki masła z orzechów nerkowca
- 500 gram moreli
- rozmaryn
- masło
- cynamon
- garść malin lub mrożone maliny
- nasiona chia
- orzechy laskowe
Kaszę jaglaną gotuję w mleku koksowym z dodatkiem miodu i masła z orzechów nerkowca do miękkości kaszy. Dodaję cynamon. Na patelni rozpuszczam masło. Morele kroję na ćwiartki i duszę na maśle z dodatkiem rozmarynu i miodu przez 2- 3 minuty.. Maliny duszę w garnku z masłem i miodem. Przekładam ugotowaną do miseczki kaszę i dekoruję morelami, malinami, chia i orzechami laskowymi.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy