Lubię połączenie smaków słodkich, kwaśnych i umami w jednym wytrawnym daniu. Lubię owoce w daniach mięsnych i lubię dodać czasem do czegoś cynamon. Tak jak tym razem- przy nieco zbyt pustej lodówce jak na zaproszenie przyjaciółki na obiad i braku możliwości dokupienia czegokolwiek- wyczarowałam danie, które mi do gustu przypadło mocno (za mocno jak na aktualnie trwający dwutygodniowy post dr. De.). Grillowanie ma tę swoją magiczną moc, że potrafi wydobyć bogactwo smaków ze wszystkiego co poddamy tej obróbce termicznej. Grillowane pomidory i pomidorki to ostatnio mój faworyt bo smakują doprawdy doskonale ale jeżeli nie próbowaliście nigdy to ugrillujcie rzodkiewki i dodajcie je do sałatki. Są super. 

Składniki (na 2 porcje):

Grillowany schab:
  • 300 gram schabu pokrojonego w plastry
  • cynamon, rozmaryn, sól, pieprz, wędzona papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • pomidorki truskawkowe 
Kasza bulgur z morelą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi 
  • 100 gram ugotowanej kaszy bulgur
  • rozmaryn, tymianek, kurkuma, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • 5-6 pomidorów suszonych 
  • 3-4 morele świeże 
  • garść orzechów laskowych 
  • cebula 
  • czosnek 
  • opcjonalnie pestki dyni do dekoracji i natka pietruszki
Schab marynuję w przyprawach i grilluję na patelni po 2-3 minut z każdej strony o ile plastry są dość cienkie. Na tej samej patelni grilluję pomidorki około 3-4 minuty. Kaszę gotuję do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek z przyprawami oraz pomidory suszone i morele. Po 2 minutach smażenia dodaje posiekane drobno orzechy i całość dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję ugotowaną kaszę. Całość dokładnie mieszam i jeżeli jest taka konieczność doprawiam solą i pieprzem. Schab kroję w plastry i podaję z kaszą i pomidorkami. Schab można też pokroić w kostkę i wmieszać w kaszę. Smakuje równie pysznie. 

Smacznego, Klaudia!




2 komentarze: