Dynia

Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią

08:00

 

 Bardzo jesienny, smaczny gulasz z łopatki wieprzowej, z dyni hokkaido, z młodej cukinii i podgrzybków. Dodatkowo papryka i pomidory, które dostałam od mamy. Całość bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Polecam.

Składniki (4-5 porcji):
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 gram dyni
  • 1 kg cukinii
  • 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...)
  • 1 puszka pomidorów lub 5-6 świeżych pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona  
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka bulionu lub wina
  • ryż brązowy/kasza do podania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze