Na słodko

Zapiekana owsianka z bananem, jabłkiem, orzechawmi i żurawinką

09:30



Słodka owsianka lecz bez dodatku cukru. Słodzikiem w tym wypadku są świeże i suszone owoce, które sprawiają, ciężko się oderwać od tego dania. Lubię takie śniadania!

Składniki (na dwie porcje):
  • 9 łyżek płatków owsianych
  • szklanka mleka 0,5 %
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • jabłko
  • banan
  • łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • orzechy/mięta lub owoce do dekoracji
Płatki owsiane mieszamy z cynamonem i żurawiną, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin (w wersji "na szybko" można te składniki ugotować w mleku, wtedy nie trzeba wstawiać ich do lodówki. Chodzi o to by płatki owsiane dobrze wchłonęły mleko i były miękkie). Wyciągamy płatki z lodówki, dodajemy starte jabłko i rozgniecionego na papkę banana oraz posiekany orzechy włoskie. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy płatki, posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem nagrzanego do 20 stopni. Cukier powinien się skarmelizować, całość będzie wtedy przepysznie chrupiąca i słodka. Przed podaniem dekorujemy orzechami, świeżymi owocami bądź po prostu miętą.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

0 komentarze