Przepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny posiłek, szczególnie jeśli zależy nam by kogoś nim oczarować.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki
  • 3-4 plastry żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • połowa porcji pulled beef z tego przepisu (jeśli jest zimne należy podgrzać):
Składniki na pulled beef i przygotowanie:
  • 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
  • szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.

Pasta z papryki: Paprykę myję i osuszam. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 25 minut. Studzę, obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą częścią bułki i od razu podaję.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze: