Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka)
- 400 gram pomidorów z puszki
- 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
- 1 marchewka
- szczypta soli i pieprzu
- 1/3 porcji pulled beef z tego przepisu:
Składniki i przygotowanie pulled beef:
- 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
- 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 800 ml bulionu wołowego
- 3 marchewki
- 1 seler
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
- szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.
W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Całość smażę 4-5 minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny.
Oryginalna wersja pomidorówki, takie coś innego.
OdpowiedzUsuń