W tym roku szaleję z przeróżnymi kanapkami. Tym razem prosta ale bardzo smaczna. Z wędzonym łososiem, efektownym jajkiem w koszulce i szparagami. Koniecznie musisz wypróbować w sezonie szparagowym!

Składniki (2 porcje):
  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 8-9 szparagów zielonych
  • 50 gram wędzonego łososia
  • 3 łyżki kremowego serka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
Chleb tostuję. W dużym garnku gotuję wodę, po zagotowaniu obniżam nieco temperaturę pod garnkiem, dodaję ocet i tworzę w wodzie wir. Jajko wbijam do małej miseczki a następnie przelewam z miseczki w sam środek utworzonego wiru. Gotuję 1,5 minuty. Tak samo postępuję z drugim jajkiem. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i gotuję przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Serek mieszam z posiekanym szczypiorkiem. Stostowane pieczywo smaruję serkiem, nakładam połowę wędzonego łososia oraz ugotowane szparagi. Całość przykrywam jajkiem ugotowanym w koszulce i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy