Pomysł na standardowy, codzienny obiad w wersji wiosennej. Bardzo orzeźwiające, lekkie danie na każdy dzień. Delikatna pierś kurczaka w kwaśnym musie z rabarbaru z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół oraz delikatnie uduszone szparagi z groszkiem na maśle z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może!

Składniki (na 2 porcje):
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść świeżych ziół: oregano i bazylii
  • 400 gram młodych ziemniaków
  • łyżeczka posiekanego koperku
Duszone warzywa:
  • 5-6 zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Najlepiej jeśli wybierzemy najmniejsze ziemniaki, wtedy gotowanie potrwa krócej.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem. Pierś kurczaka kroję w plastry, lekko rozbijam i doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Smażę na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kurczaka. Całość smażę jeszcze 3-4 minuty, do momentu aż rabarbar się rozpadnie. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu. Zioła siekam drobno i dodaję do kurczaka.
Na osobnej patelni również rozgrzewam masło z oliwą z oliwek. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam na patelnię i smażę 2-3 minuty. Dodaję mrożony groszek i całość smażę jeszcze minutę. Ściągam z ognia i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu.
Ugotowane ziemniaczki podaję z kilkoma plastrami piersi kurczaka i porcją duszonych warzyw. Całość dekoruję świeżymi ziołami i koperkiem.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy