09:00
Tost z duszoną botwiną, karmelizowanym rabarbarem, szparagami, jajkiem w koszulce i orzeszkami pinii
Składniki:
- 1 kromka ulubionego pieczywa
- 1 łodyga rabarbaru
- 2-3 szparagi zielone
- 7-8 liści botwiny
- 3łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu
- 1/4 awokado
- 1 jajko
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżka octu
Liście botwiny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i duszę na łyżce masła z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przez minutę. Ściągam z patelni. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Duszę na tej samej patelni co liście botwiny z kolejną łyżką masła. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na kolejnej patelni rozgrzewam masło i miód. Łodygi rabarbaru kroję na mniejsze kawałki i karmelizuję przez 2-3 minuty. Na patelni grillowej opiekam kromkę pieczywa z każdej strony po minucie. Awokado kroję w plastry. Na suchej patelni prażę orzeszki przez minutę. W dużym garnku gotuję wodę, po zagotowaniu dodaję łyżką octu i obniżam źródło ciepła pod garnkiem o połowę. Jajko wbijam do małej miseczki. W garnku dużą łyżką tworzę wir i w sam środek tego wiru wbijam jajko. Jajko w koszulce gotuję przez 1,5 minuty, następnie wyławiam łyżką cedzakową.
Składam kanapkę. Na grillowaną kromkę pieczywa nakładam duszoną botwinę, pokrojone awokado, rabarbar karmelizowany, duszone szparagi oraz jajko w koszulce. Całość posypuję prażonymi orzeszkami pinii. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy