Składniki (na 1 porcję):
- 6-7 szparagów zielonych
- 1/4 awokado
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- kawałek parmezanu, otartego obieraczką do jarzyn
- dressing: garść świeżych ziół: bazylii tajskiej, mięty i oregano, 2 łyżki oleju pistacjowego, 1 łyżka soku z limonki, szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli
Szparagi myję i obieraczką do jarzyn kroję w cienkie plasterki. Główki pozostawiam w całości. Plastry szparag wrzucam na wrzątek i po kilku sekundach odcedzam. W tej samej wodzie gotuję główki szparag przez minutę.
W kolejnym garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaję ocet i tworzę w garnku dużą łyżką wir. W sam środek wiru wlewam jajko i gotuję przez 1,5 minuty. Wyławiam jajko łyżką cedzakową.
Awokado kroję w plastry. Składniki dressingu ucieram w moździerzu na gładki sos. Na talerzu układam plastry szparagów oraz główki szparag. Całość posypuję otartym parmezanem, układam pokrojone awokado i ugotowane jajko w koszulce. Całość polewam dressingiem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy