Składniki (na 1 bochenek):
- 500 gram mąki orkiszowej
- 390 ml ciepłej wody
- 7 gram suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki na chleb wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które odkleja się od dłoni. Jeśli ciasto jest zbyt suche należy dolać więcej wody a jeśli zbyt mokre- dosypać mąki. Kiedy ciasto jest wyrobione formujemy z niego kulę, którą umieszczamy w misce. Miskę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia rano wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie gotowy chleb przekładamy do żeliwnego garnka lub tortownicy (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy przez 55 minut. Przez pierwsze 10 minut piekarnik powinien być rozgrzany do 220 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 190 stopni i już do końca pieczemy chleb w tej temperaturze. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy