Składniki (na 2 porcje):
- 2 bułki
- 3-4 plastry żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- połowa porcji pulled beef z tego przepisu (jeśli jest zimne należy podgrzać):
Składniki na pulled beef i przygotowanie:
- 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
- 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 800 ml bulionu wołowego
- 3 marchewki
- 1 seler
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
- szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.
Pasta z papryki: Paprykę myję i osuszam. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 25 minut. Studzę, obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą częścią bułki i od razu podaję.
Smacznego, Klaudia.
Prezentuje się MEGA smacznie! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba! Smakuje jeszcze lepiej :)
Usuń