Kaszę orkiszową odkryłam niedawno i to było pewne, że od razu się polubimy. Niemal codziennie na lunch do pracy zabieram sałatkę z kaszą z przeróżnymi dodatkami, które aktualnie znajdują się w mojej lodówce lub na które mam ochotę. Często przygotowuję kaszę z pesto, gdyż jeszcze ciepła kasza wymieszana z tym dodatkiem niesamowicie chłonie jego smak i jest bardziej nawilżona. Wtedy już nie trzeba zbyt wielu dodatków bo całość i tak jest już dość smaczna.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram kaszy orkiszowej
- 4 łyżki pesto z natki marchewki
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 żółta papryka
- szczypta soli i pieprzu
Przepis na pesto z natki marchewki:
- 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- szczypta soli oraz pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie. Jeszcze ciepłą mieszamy z pesto. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i ugotowaną ciecierzycę. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy