Składniki:
- 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
- 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 800 ml bulionu wołowego
- 3 marchewki
- 1 seler
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
- szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.
Niebawem propozycje na wykorzystanie gotowego pulled beef.
Pozdrawiam,
Klaudia.
Brak komentarzy