Burak

Sałatka ze szparagami, suszonymi pomidorami, botwiną, fetą, groszkiem i boczkiem

08:00

Kochani, dziś mam dla Was jeden z najsmaczniejszych przepisów na wiosenno- letnią sałatkę ba blogu. Zdecydowanie skradła moje serce i z pewnością będę często ją przygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek dyni. Całość uwieńczyłam jedynie świeżo zmielonym pieprzem i olejem z pistacji. Moim zdaniem nie potrzeba tu niczego więcej. Polecam!

Składniki (na 2- 3 porcje):
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 6-7 szparagów zielonych
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 cebula dymka
  • kilka plastrów boczku surowego lub surowej, wędzonej szynki
  • 5 łyżek świeżego, wyłuskanego groszku
  • 30-40 gram sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oleju pistacjowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 7-8 liści botwiny
Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i kroję w plastry. Liście botwiny myję. W garnku gotuję wodę i wrzucam na wrzątek pokrojone szparagi i liście botwiny na minutę. Po tym czasie odcedzam warzywa i przelewam zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Na suchej patelni smażę pokrojony w paski boczek lub wędzoną szynkę, do momentu aż mięso stanie się chrupiące. Pomidory kroję w paski, dymkę w krążki, fetę w kostkę, sałatę rwę na mniejsze części. Na dnie miski kładę porwaną sałatę, wrzucam pokrojone pomidory, dymkę, fetę, groszek oraz usmażony boczek i ugotowane szparagi z botwiną. Całość polewam olejem z pistacji i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Posypuję pestkami dyni, które można również uprażyć na suchej patelni.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

2 komentarze

  1. Miłośniczką szparagów to ja nie jestem, ale ta Twoja sałatka tak się prezentuje apetycznie, że bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo miłe! Szparagi są przepyszne tylko trzeba je umiejętnie przygotować! :)

      Usuń