Sernik

Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najlepszy świąteczny sernik!

14:14




Od kiedy byłam dzieckiem aktywnie uczestniczyłam w przygotowywaniu potraw świątecznych. Żadne święta nie obyły się bez dobrego sernika, zarówno takiego z brzoskwiniami, jak i sernika z rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną dekoracją to z pewnością ozdoba stołu wigilijnego.

Od zawsze lubiłam pomagać, przyglądać się mojej kochanej mamie i pomagać jej, na tyle, na ile mi pozwoliła. A pozwalała na wiele :) Pod jej czujnym okiem nauczyłam się podstaw kuchni polskiej, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Całe nasze gotowanie było owiane dużą ilością radości, miłości i szczyptą uśmiechu przy pełnym luzie, nawet jeśli nie zawsze dania wychodziły po naszej myśli. Od zawsze w kuchni towarzyszyły nam rozmowy, zwierzenia, żarty ale i dobre, najlepsze, aromatyczne i zdrowe, domowe jedzenie. Wiem za co w tym roku podziękuję mojej mamie w Wigilię. Za pasję. To ona zaszczepiła we mnie miłość do jedzenia, miłość do gotowania, cierpliwość podczas przygotowywania dań, bym nie poddawała się kiedy czasem wychodzi zakalec i próbowała aż do skutku, szukając przy tym błędu. Kochana mamo, za tą miłość, za cierpliwość jaką okazałaś mi w życiu, za każdy Twój uśmiech kiedy będąc dzieckiem ugotowałam coś dla Ciebie, za to, że Tobie zawsze wszystko co przygotuję tak bardzo smakuje, serdecznie jestem Ci wdzięczna. Jesteś niesamowita bo zaszczepiłaś we mnie pasję, która zawsze będzie kojarzyła mi się z naszymi wspólnymi chwilami w kuchni.



Składniki (na tortownicę o średnicy 16-18 cm):

Piernikowy, kruchy spód:
  • 100 gram masła
  • 250 gram mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy korzennej
Waniliowo- pomarańczowa masa serowa z wiśniami:
  • 1/2 szklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu)
  • 500 gram tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • skórka otarta i sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 100 gram czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 30 gram masła
Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy):
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym
Krok 1: Piernikowy, kruchy spód
Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2: Masa serowa
Zmielony twaróg miksuję z jajkami, cukrem pudrem, budyniem, ekstraktem z wanilii, ziarenkami wanilii, skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaję odsączone z nadmiaru płynów wiśnie i bardzo delikatnie mieszam. Masę serową wylewam na ciasto kruche i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 45 minut.

Krok 3: Kratka na serniku i ciastka
Pozostałe ciasto kruche wałkuje. Część kroję w paski, które będą stanowiły kratkę na serniku. Z pozostałej części wykrawam wzory: głównie gwiazdki i choinki. Sernik wyciągam z piekarnika, zwiększam temperaturę pieczenia do 200, na masie serowej układam kratkę z pasków ciasta i piekę sernik jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie na blaszce układam wycięte wzory i piekę je w piekarniku przez 8-10 minut, który nadal jest nagrzany do 200 stopni. Studzę ciastka oraz sernik najpierw do temperatury pokojowej, następnie sernik schładzam w lodówce przez minimum godzinę.

Krok 4: Frużelina wiśniowa
Maliny mrożone z wodą, wodą różaną i cukrem gotuję na średnim ogniu do rozmrożenia malin i zredukowania sosu. Zajmie to około 10-12 minut.

Krok 5: Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki podgrzewam na wolnym ogniu przez 3-4 minuty do rozpuszczenia masła i czekolady. Dokładnie mieszam.

Krok 5: Wykończenie
Upieczone ciasteczka maczam do połowy w polewie czekoladowej a następnie w maczku truskawkowym marki Delecta, który najlepiej przesypać do miseczki. Udekorowane ciastka układamy na kratce by obeschły.
Gotowy sernik polewam polewą czekoladową i układam na nim udekorowane ciastka. Każdą porcję ciasta podaję z frużeliną wiśniową. Ciasto przechowuję w lodówce.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!




zBLOGowani.pl

Zobacz także

2 komentarze