Drób

Orientalna soczewica z warzywami i pulpeciki z indyka

09:00



Namiętnie to danie od 3 dni zabieram do pracy i mogę zupełnie szczerze powiedzieć, że jest to "lanczyk" niemal idealny. Fajnie smakuje na zimno, fajnie na ciepło. Lekki, smaczny i przyjemny. Sycący. Ładnie pachnie. Ma wszystkie pozytywne cechy jedzonka idealnego na wynos. Ale super smakuje też prosto z patelni w domu. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • olej do smażenia 
  • kurkuma, wędzona papryka, kumin, sól, chili, imbir 
  • cukinia młoda
  • czerwona cebula 
  • pomidorki truskawkowe, daktylowe (te słodsze) w kolorach dowolnych 
  • natka pietruszki
  • 300 gram mielonego mięsa indyka i kilka łyżek wody 
Soczewicę ugotuj. Mielonego indyka wymieszaj z wodą, solą, pieprzem i natką pietruszki.
Formuj niewielkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i cukinię. Dodaj wszystkie przyprawy, około 1/3 łyżeczki każdej z nich. Po podsmażeniu wymieszaj soczewicę z warzywami z patelni oraz pokrojonymi drobno pomidorkami. Podaj z pulpecikami. 

Smacznego, Klaudia!







Zobacz także

0 komentarze