Drugi dzień z rzędu wstałam lewą nogą. Zimowe przesilenie daje mi się we znaki, ciągłe przeziębienie, powroty do domu kiedy jest już ciemno, poranki w biegu byle by choć jedno ujęcie potrawy zrobić za dnia, tak jak lubię najbardziej, nadmiar obowiązków... wszystkie składowe dały wynik ujemny, podświadomie marzę o wiośnie ale nie tylko. O zmianach. Mam w głowie tyle pomysłów na zmiany, że stosując je jednocześnie mogłabym całe swoje życie wywrócić do góry nogami. Zdarzało mi się to już nie raz. Myślę, że bez drastycznych i nagłych zmian, mój pełen energii organizm, nie byłby w stanie normalnie funkcjonować, stąd raz na cztery lata przewracam wszystko z lewej na prawą stronę, z góry na dół i z wierzchu na spód.
Na poprawę mojego nastroju dobrze działa coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem okazała się słodka jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego i kokosowego cukru. Przyjemnym dla oka akcentem był mus z truskawek, które zamroziłam latem. Jaglanka smakowała wyśmienicie. Chociaż nic bardziej nie ucieszyło mnie dziś jak ładne, kobiece zdjęcia tej jaglanki z tulipanami w tle, co już o wiośnie przypominają.
Składniki na jedną, solidną porcję, która działa kojąco na zły nastrój:
Na poprawę mojego nastroju dobrze działa coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem okazała się słodka jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego i kokosowego cukru. Przyjemnym dla oka akcentem był mus z truskawek, które zamroziłam latem. Jaglanka smakowała wyśmienicie. Chociaż nic bardziej nie ucieszyło mnie dziś jak ładne, kobiece zdjęcia tej jaglanki z tulipanami w tle, co już o wiośnie przypominają.
Składniki na jedną, solidną porcję, która działa kojąco na zły nastrój:
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1/2 szklanki mleka 2 %
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Mus truskawkowy:
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
Płatki jaglane gotuję w mleku krowim i kokosowym z dodatkiem skórki pomarańczy do momentu aż płatki wchłoną cały płyn. Na koniec gotowania słodzę je jedną łyżeczką cukru kokosowego. Truskawki gotuję z wodą różaną do momentu rozmrożenia. Słodzę cukrem kokosowym, Truskawki miksuję na mus za pomocą blendera lub malaksera. Gotowe płatki podaję z musem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza całego dania
Wartość energetyczna: 416 kcal
Białko: 13,6 g
Tłuszcze: 15,6 g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 3,9 g
Białko: 13,6 g
Tłuszcze: 15,6 g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 3,9 g
Wyliczenia zostały opracowane korzystając z programu dla dietetyków www.kcalmar.pro
Smacznego, Klaudia!
Jaglanki mogłabym jeść codziennie pod każdą postacią. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
To tak jak ja :)
Usuń