Niezwykle aromatyczne, smaczne danie. Idealne na śniadanie, przy tym bardzo pożywne i rozgrzewające. Polecam wszystkim tym, którzy lubią zdecydowane, mocne smaki i jajka na śniadanie pod każdą postacią.
Składniki (na 2 porcje):
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś"
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili
- 2 jajka
- 1/2 awokado do podania
- chlebek pita do podania
Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę oraz ciecierzycę i smażę całość jeszcze kilka minut. Dodaję przyprawy oraz passatę pomidorową i gotuję całość 7-8 minut. Wbijam dwa jajka, doprawiam i przykrywam patelnię pokrywą. Gotuję danie na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty i ściągam z ognia. Podaję z pitą i pokrojonym awokado.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy