Wilgotne, kakaowe ciasto z dodatkiem gruszek to wypiek, który przygotujesz w kilka chwil. Znajomy doszedł do wniosku, że takie ciasto może robić co weekend bo przecież "upiekłaś to w 5 minut" :) Faktycznie, sam proces mieszania składników, pokrojenia gruszek i przełożenia ciasta do formy nie zajmie Ci więcej niż właśnie tych kilka minut. Ciasto piekłam przez 55 minut, wystudziłam i podałam z musem z truskawek. Szaleństwo.
Składniki (na 1 formę keksową o wymiarach 12 cm x 20 cm):
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 gruszki
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszam dokładnie. Dodaję jajka, mleko, olej i całość dokładnie mieszam na jednolitą masę. Gruszki kroję na mniejsze kawałki dodaję do masy i całość ponownie mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 55 minut - do suchego patyczka. Studzę i podaję z ulubioną konfiturą.
Smacznego, Klaudia.
Pychota !!!
OdpowiedzUsuńPana dziewczyna z pewnością byłaby zachwycona, gdyby takim wypiekiem ją Pan zaskoczył :P
Usuń