Zdrowe odżywianie to termin z którym utożsamiam się od lat. Moja codzienna dieta jest zbilansowana, bogata w składniki mineralne pochodzę z warzyw i owoców, pełna produktów wartościowych i odżywczych. Niekiedy zdarzają się odstępstwa i małe grzeszki od tej reguły, jednak nie wpływają one na moje zdrowie, samopoczucie czy figurę, gdyż są one rzadkością.
Jako dietetyk dbam by w mojej diecie nawet słodkości miały odpowiednią wartość odżywczą, nie były jedynie pustymi kaloriami.
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na kulki orzechowo- daktylowe. Świetna przekąska, która pozwoli Ci zaspokoić głód na długo.

Składniki (na 10 kulek czyli 5 porcji)
  • 50 gram orzechów nerkowca i włoskich
  • 50 gram daktyli
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka maca
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu i zmielonych goździków
  • 20 gram preparowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżki kakao do obtoczenia kulek
Daktyle moczę w wodzie przez noc. Orzechy mielę w młynku do kawy. W malakserze umieszczam wszystkie składniki i miksuję. Następnie nawilżam dłonie wodą i formuję kuleczki, które obtaczam w kakao. Kulki przechowuję w lodówce przez 2-3 dni.
Zamiast kakao do obtoczenia można użyć zmielonych pestek dyni, orzechów lub wiórek kokosowych.

Wartość odżywcza całego dania
Wartość energetyczna: 600 kcal
Białko: 16,4 g
Tłuszcze: 27,5 g
Węglowodany: 68,9 g
Błonnik: 15,4 g

Wartość odżywcza 1 porcji = 2 kulek
Wartość energetyczna: 120 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 13,8 g
Błonnik: 3 g

Smacznego, Klaudia



2 komentarze:

  1. Witam.

    Czy macę można pominąć, czy ją czymś zastąpić? Jakie ma ona właściwości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sproszkowany korzeń maca można pominąć lub zastąpić otrębami lub nasionami chia. Maca wzmacnia organizm, dodaje energii, poprawia pamięć oraz jest źródłem dobrze przyswajalnego białka.

      Usuń