Prosta, kremowa zupa z batata na bazie mleka kokosowego z dodatkiem chili i posiekanych orzechów włoskich, taka, jaką lubię najbardziej. Idealnie rozgrzewająca w mroźne dni.
Składniki (na 2 porcje):
Składniki (na 2 porcje):
- 400 gram batata
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- posiekane orzechy do dekoracji
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza całego dania
Wartość energetyczna: 758 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 34,8 g
Węglowodany: 83,4 g
Błonnik: 19,4 g
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna: 379 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 17,4g
Węglowodany: 41,7 g
Błonnik: 9,7 g
Białko: 15 g
Tłuszcze: 34,8 g
Węglowodany: 83,4 g
Błonnik: 19,4 g
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna: 379 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 17,4g
Węglowodany: 41,7 g
Błonnik: 9,7 g
Smacznego, Klaudia.
Uwielbiam bataty, często robię podobną zupę. Ta wygląda wspaniale, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam zupy, ale tej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Chyba ją sobie dzisiaj przygotuje bo akurat mam w domu potrzebne składniki :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać czy Ci smakowała :)
Usuń