Na blogu doliczyłam się szesnastu przepisów na risotto. Z dzisiejszym jest ich już siedemnaście. To chyba najlepszy dowód na to, że to danie jest zdecydowanie moim faworytem. Mogłabym je jeść na okrągło. Intensywny smak umami rządzi tutaj i uzależnia nasze kubki smakowe. Podstawą do najlepszego risotto jest przede wszystkim dobry, niezbyt intensywny bulion, ryż Arborio, lampka białego, wytrawnego wina, szalotka, masło i parmezan. Na podstawie tych kilku składników jesteśmy w stanie stworzyć smaczne risotto, które zachwyci niejedno podniebienie. Moje z pewnością. Dodatki do risotto dobieramy już według własnych upodobań. Pasują tutaj zarówno grzyby, jak i owoce morza, ulubione warzywa, drób, szafran, skórka z cytryny.. właściwie wszystko to co uznamy za stosowne. Pomimo tego panuje zasada by nie ulegać zbytnio nadmiernej fantazji odnośnie ilości składników a zachować zdrowy umiar. Niech będzie to kilka pasujących składników, tak by nie stłumić samego smaku risotto, pysznego smaku umami.
Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
- kilka łyżek masła
- szalotka
- ząbek czosnku
- 3/4 szklanki ryżu Arborio
- 50 gram parmezanu
- 1 lampka białego wina, wytrawnego
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 4-5 łyżki serka kremowego naturalnego
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- rukola do dekoracji
- szczypta oregano i bazylii
Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj ryż i całość smaż jeszcze minutę. Dodaj oregano i bazylię. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Następnie wlej część bulionu (150 ml) i gotuj na wolnym ogniu ryż do momentu aż wchłonie płyn. Wlej kolejną porcję bulionu i postępuj analogicznie do momentu wykorzystania całego płynu. Ryż nie powinien gotować się dłużej niż 16-18 minut. Powinien być al dente, być delikatnie twardy w środku a z zewnątrz miękki. Konsystencja ugotowanego al dente ryżu powinna być kremowa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj groszek i gotuj minutę. Następnie dodaj starty parmezan, resztę masła oraz kremowy serek. Całość dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia. Podaj od razu z kilkoma listkami rukoli oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy