Smaczna paella, której przepis na blogu zamieszczam jeszcze raz ze względu na podmienione zdjęcia. Pyszne, proste danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Polecam wypróbować przepis.

Składniki (na 4 porcje):
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 100 gram ryżu Arborio
  • kilkanaście krewetek
  • 150 gram małży w oleju
  • 100 gram groszku mrożonego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chili w płatkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 350 ml bulionu
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • ćwiartki cytryny do podania
  • szczypior/pietruszka/kolendra

Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej paelli wkładamy małże, krewetki oraz mrożony groszek. Paelle podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki i zieleniną.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze:

  1. Taka kolorowa i pełna smaków - to co kocham. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń