Smaczna paella, której przepis na blogu zamieszczam jeszcze raz ze względu na podmienione zdjęcia. Pyszne, proste danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Polecam wypróbować przepis.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 gram piersi kurczaka
- 100 gram ryżu Arborio
- kilkanaście krewetek
- 150 gram małży w oleju
- 100 gram groszku mrożonego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chili w płatkach
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 350 ml bulionu
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
- ćwiartki cytryny do podania
- szczypior/pietruszka/kolendra
Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej paelli wkładamy małże, krewetki oraz mrożony groszek. Paelle podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki i zieleniną.
Smacznego, Klaudia.
Taka kolorowa i pełna smaków - to co kocham. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńTo prawda, kolor wprost proporcjonalny do smaku :)
Usuń