09:00
Kurczak w sosie z masła orzechowego, puree ziemniaczane z musztardą francuską i marchewka z groszkiem
Smaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem.
Składniki (na 2 porcje):
- 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą
- marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek
Sos z masła orzechowego:
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
- 100 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki bulionu
- szczypta soli i pieprzu
Puree z musztardą francuską:
- 500 gram ziemniaków
- szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki masła
Marchewka z groszkiem:
- 3 marchewki
- 1 puszka groszku
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 30%
Piersi kurczaka marynuję w przyprawach i oliwie z oliwek. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka ze skórą to smaż je na suchej patelni 12 minut od strony skóry na dużym ogniu a następnie 10 minut po drugiej stronie. Skóra powinna być chrupka i mocno zarumieniona. Odłóż by piersi odpoczęły. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka bez skór pokrój je na mniejsze kawałki i smaż na patelni przez 8-10 minut do zarumienienia (robiłam obie wersje).
Ziemniaki ugotuj w wodzie, odcedź. Zmiksuj z gałką muszkatołową, musztardą, masłem i śmietaną na gładkie puree.
Marchew obierz, pokrój w kostkę. Gotuj z groszkiem w bulionie przez 10 minut na wysokim ogniu. Po tym czasie dodaj przyprawy i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do warzyw. Danie ściągnij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Na maśle i oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj bulion oraz śmietanę. Gotuj 2-3 minuty. Dopraw. Dodaj masło orzechowe, całość dokładnie wymieszaj i zredukuj sos by stał się odpowiednio gęsty, kremowy. Pierś kurczaka możesz wymieszać w tej chwili z sosem (szczególnie polecam jeśli wykonałeś pierś sposobem drugim, czyli bez skóry) ale nie jest to konieczne, w zależności od tego jak planujesz podać danie.
Na talerzu ułóż puree, marchew z groszkiem, nałóż sos a na nim piersi kurczaka. Podaj od razu!
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy