W tym roku na urodziny mojego kochanego taty postanowiłam przygotować orzechowo- ciasteczkowy tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się z orzechowym kremem. By przełamać słodycz użyłam do przełożenia kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki i to był strzał w dziesiątkę przy tych smakach! 

Składniki:

Biszkopt- poniżej składniki na jeden biszkopt. Ilość składników należy podwoić i upiec dwa biszkopty oddzielnie. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

  • 100 gram mąki pszennej
  • 125 gram masła 
  • 50 gram zmielonych orzechów włoskich 
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 90 gram cukru 
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Składniki należy podwoić i upiec dwa biszkopty!

Krem orzechowy:
  • 500 gram mascarpone 
  • 5 czubatych łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek cukru pudru 
Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 
  • 5-6 batoników marki Lusette o smaku Capuccino oraz o smaku czekoladowym 
  • garść orzechów włoskich don dekoracji tortu
Składniki na biszkopt miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie należy miksować ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników, aby nie powstał zakalec. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Studzimy biszkopt i wyjmujemy z formy. Pieczemy drugi biszkopt, który po upieczeniu również studzimy. 
Składniki na krem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Batoniki Lusette kroimy w kostkę. Tych o smaku Capuccino użyjemy do kremu, natomiast tych o smaku czekoladowym do dekoracji tortu. 
Jeden z biszkoptów umieszczamy na talerzu. Ciasto smarujemy obficie konfiturą z czarnej porzeczki, następnie posypujemy całą powierzchnię pokrojonymi batonikami o smaku Capuccino. Nakładamy 3/4 kremu orzechowego i przykrywamy całość drugim biszkoptem. Nakładamy pozostały krem. Tort dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz czekoladowymi batonikami Lusette. Przed podaniem tort należy schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce. 

Smacznego, Klaudia!


6 komentarzy: