13:15
Lekki jak chmurka sernik z ricotty i jogurtu greckiego na kakaowym spodzie jaglanym z wegańską polewą czekoladową, domowymi śliwkami w czekoladzie wegańskiej oraz karmelizowanymi pestkami słonecznika
Nie mogłam dać krótszej nazwy. Nie dało się. Niebo w gębie! Lekki jak chmurna, bardzo smaczny i na dodatek bez białego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził i stąd też pomysł na polewę. Kakaowy spód sernika przygotowałam na bazie mąki jaglanej i oleju koksowego. Natomiast masa serowa ma strukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta udekorowałam jeszcze karmelizowanymi na cukrze koksowym pestkami słonecznika.
Myślę, że taki sernik w wersji fit, z bakaliami, na jaglanym spodzie i z lekką jak chmurka masą serową posmakuje każdemu!
Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
Kakaowy, jaglany spód:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 60 gram oleju kokosowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
Lekka jak chmurka masa serowa:
- 250 gram sera ricotta
- 250 gram jogurtu greckiego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kokosowej
Wegańska polewa czekoladowa:
- 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (wierzchnia część mleka kokosowego po schłodzeniu w lodówce)
- 3 łyżki oleju koksowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru kokosowego
Dodatkowo:
- 12-14 suszonych śliwek
Karmelizowane pestki słonecznika:
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Ze składników na kruchy spód zagniatam jednolite ciasto, które chłodzę w lodówce przez 30 minut a następnie wylepiam nim spód tortownicy. Ser ricotta miksuję z jogurtem greckim, jajami, ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mąką kokosową na gładką masę. Masę serową wylewam na spód ciasta i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni i piekę przez 40 minut. Studzę ciasto a następnie wyciągam z formy.
W tym czasie przygotowuję polewę czekoladową w wersji wegańskiej. Olej kokosowy, mleko kokosowe, cukier kokosowy, wodę i kakao podgrzewam w garnku i mieszam dokładnie by uzyskać jednolitą masę. Kiedy polewa stanie się gładka na szaszłyk nabijam suszoną śliwkę i moczę w polewie. Następnie odkładam śliwki na kratkę aby polewa zastygła. Pozostałą polewą oblewam wierzch sernika. Sernik chłodzę w lodówce przez godzinę lub dwie.
Na suchej patelni prażę pestki słonecznika. Następnie dodaję cukier oraz mleko kokosowe. Pestki karmelizuję przez minutę lub dwie a następnie ściągam z patelni i studzę. Wystudzone i skarmelizowane pestki słonecznika kruszę.
Wierzch sernika dekoruję śliwkami w czekoladzie i karmelizowanymi pestkami słonecznika. Można podawać od razu.
Smacznego, Klaudia.
Dla czytelników mojego bloga mam zniżkę 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Zapraszam serdecznie do zakupów.
Wypróbowałam Pani przepis i stwierdzam, że jest to najlepszy sernik jaki jadłam. Ja i domownicy pochłonęliśmy go w 2 dni :-) Pycha!!!
OdpowiedzUsuńAleż się cieszę! Dziękuję za opinię.. :)
Usuń