Składniki (na dwie duże kanapki):
Pulled Turkey (Szarpany indyk):
- 1 kg piersi indyka
- przyprawy, po łyżeczce: kuminu, mielonej kolendry, soli, kurkumy, papryki wędzonej, pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu
- 1 litr soku pomidorowego,
Bazyliowa pasta z groszku:
- 1 szklanka mrożonego groszku
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Ponadto:
- 2 bułki, np. domowe z tego przepisu
- 1/2 awokado + odrobina soku z cytryny
- roszponka
W pierwszym etapie przygotowania przepisu marynuję mięso w przyprawach i oliwie z oliwek, najlepiej przez całą noc. Następnie przekładam mięso do wysokiego naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem i piekę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 5 godzin, co jakiś czas obracając, tak by z jednej strony mięso nie wyszło suche a z drugiej soczyste. Jeśli płyn wyparuje- dolewam wody, tak by ostatecznie po 5 godzinach pieczenia, płynu powinno pozostać niewiele. Po upieczeniu mięso studzę a następnie zalewam podgrzanym sokiem pomidorowym i moczę jeszcze 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągam mięso i "Szarpię" widelcem na drobne włókna.
Groszek rozmrażam i miksuję z dodatkiem bazylii, oleju, soku z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
Pieczywo grilluje, by stało się odpowiednio chrupie. Spód bułek smaruję pastą z groszku, Nakładam szarpanego indyka, pokrojone w plastry awokado i roszponkę. Przykrywam wierzchnią częścią bułki i podaję od razu lub zabieram do pracy,
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy