W mojej kuchni nie istnieje takie pojęcie jak nuda na talerzu. Kreatywnie podchodzę do tematu jedzenia, a codzienne potrawy urozmaicam niecodziennymi połączeniami. Konkurs z serkiem Apetina zaprowadził mnie w moim ulubionym kierunku... wprost w stronę Włoch. 
Kremowe risotto z dodatkiem serka Apetina o smaku pesto i rukoli wzbogaciłam jeszcze dodatkową porcją domowego pesto. By danie nie było nudne i przewidywalne podałam je z karmelizowaną krótko szalotką i cukrowym groszkiem oraz krewetkami i chipsami z szynki parmeńskiej. 
To danie to eksplozja smaków! Chrupiące chipsy, delikatne krewetki i kremowe risotto! A do tego te przepyszne, dosłownie minimalnie skarmelizowane na maśle warzywa. I całość uwieńczona garścią świeżych ziół. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Wypróbujcie to danie, gwarantuję, że warto. 

W tym daniu ważne jest to aby kilka składowych tego dania przygotowywać jednocześnie. Gotując risotto należy przygotowywać pozostałe dodatki, tak by ostatecznie wszystkie składniki były ciepłe. 


Składniki (na 3-4 porcje)

Kremowe risotto z dodatkiem bazyliowego pesto:

  • 1 i 1/2 szklanka ryżu Arborio 
  • 1 lampka wytrawnego Prosseco 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego 
  • 50 gram masła 
  • 100 gram parmezanu 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 3 łyżki kremowego serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli 
  • 3 łyżki domowego pesto bazyliowego*
*Domowe pesto bazyliowe (całość ucieram w moździerzu na gładką, jednolitą pastę): 


  • dwie garście świeżej bazylii 
  • 3 łyżki startego parmezanu 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 
  • 1 łyżka płatków migdałów lub orzeszków pinii 
Krewetki w pesto:
  • 200 gram ulubionych, obranych krewetek 
  • 1 łyżka pesto 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Karmelizowane warzywa:
  • 150 gram groszku cukrowego
  • 5-6 szalotek 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • garść posiekanej bazylii i oregano 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 2 łyżki masła 
Dodatkowo:
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • świeże zioła do dekoracji 
  • starty parmezan do dekoracji 
  • świeżo zmielony pieprz
Składniki pesto dokładnie ucieram w moździerzu na gładką pastę. Kiedy pesto będzie gotowe robię risotto. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaję posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. Na koniec gotowania dodaję pesto oraz kremowy serek Apetina o smaku pesto i rukoli. Całość dokładnie mieszam. Dodaję starty parmezan i resztę masła. Ściągam risotto z ognia i dokładnie mieszam przygotowane danie. 
W momencie gdy risotto powoli się gotuje przygotowuję pozostałe dodatki. 
Krewetki mieszam z pesto, sokiem z cytryny i przyprawami. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską na chrupko po minucie z każdej strony, następnie usmażoną szynkę przekładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę masła i smażę na niej przez minutę zamarynowane wcześniej krewetki. Ściągam z ognia. I ponownie na tej samej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła. Szalotkę obieram i kroję na pół, groszek cukrowy myję. Wrzucam warzywa na patelnię i smażę minutę. Dodaję syrop klonowy i karmelizuję całość przez 2-3 minuty na dużym ogniu, tak by warzywa nadal były chrupkie. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. 

Porcję gotowego risotto nakładam na talerz. Dekoruję karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. Nakładam porcję smażonych krewetek. Chipsy z szynki łamię na drobniejsze kawałki i posypuję nimi danie. Na końcu całość dekoruję świeżymi ziołami, posypuję parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Smacznego, Klaudia.









Brak komentarzy