Ciemno, późno, tylko powietrze jakieś takie wiosenne już. Nie pamiętam kiedy dodawałam wpis o tak, jak dla mnie, nieludzkiej porze. Są takie dni, kiedy strasznie mnie odpręża to. Taka chwila tylko dla mnie, i nawet antystresowe kolorowanki nie pozwalają mi oderwać się od rzeczywistości, tak bardzo jak chwila na moim blogu. Nawet jeśli by okazało się, że wszystko to nie to, i miejsce nie to - blog to taki mój mały dom. Tutaj wszystko jest pewne, takie bezpieczne, tak moje i na zawsze.
Pamiętam jak ponad 3 lata temu, na pytania znajomych- dlaczego blog, odpowiadałam, że przecież nie będę zapisywała na kartce moich ciągle nowych pomysłów na nowe dania. Dzisiaj ta wirtualna książka kucharska liczy ponad 750 przepisów a ja myślę o kolejnym blogu! Nie do wiary, jak bardzo mnie to wciągnęło. W międzyczasie pokochałam fotografię kulinarną, wymieniałam ponad 100 starych zdjęć na blogu, zrealizowałam kilka zleceń jako fotograf kulinarny, wygrałam kilka konkursów, byłam na wielu szkoleniach... To dla mnie niesamowita przygoda. Kocham to miejsce, tutaj.
Ale przecież! Nic tak nie poprawia nastroju i samopoczucia jak dobre, domowe jedzenie. Zatem mam coś dla Was. Poniżej przepis, na bardzo smaczną, zdrową tarte w stylu fit z gotową mieszanką warzyw marki Hortex, z kozim serem i ziołowym, kruchym spodem na bazie mąk orkiszowej i ciecierzycowej. Tarta a w zasadzie quiche, gdyż całość zalana jest smaczną mieszanką na bazie jogurtu greckiego i jaj. Wierzch tarty pokryła mozzarella, przez co staje się ona jeszcze bardziej moją ulubioną :)
Składniki (na 1 prostokątną formę do tarty jak na zdjęciu poniżej lub okrągłą o średnicy 26-28 cm)
Kruchy spód ciecierzycowo - orkiszowy:
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 125 gram masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie warzyw na patelnię marki Hortex
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 gram koziego sera
- 50 gram sera mozzarella
- 3 jaja
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- posiekana bazylia
- szczypta suszonego oregano, soli oraz pieprzu
Ze składników na kruchy spód zagniatam jednolite i gładkie ciasto, po czym owijam je folią spożywczą i umieszczam na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyciągam ciasto, wałkuję, umieszczam w formie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut, do delikatnego zarumienienia.
Warzywa rozmrażam na sicie. Cebulę i czosnek siekam drobno. W misce mieszam rozmrożone warzywa, czosnek, cebulę, posiekaną bazylię i pokruszony kozi ser. Nakładam nadzienie na dno wypieczonego spodu tarty.
Jaja, jogurt, oregano, sól i pieprz miksuję na gładką masę. Powstałą mieszankę wylewam na wierzch tarty. Całość posypuję serem mozzarella.
Quiche piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 50 - 60 minut. Podaję od razu, chociaż równie świetnie smakuje wystudzona.
Smacznego, Klaudka :D
Brak komentarzy