Składniki (na około 12 średnich muffin)
Ciasto na muffiny powstało na podstawie przepisu z www.kwestiamskau.com
- 150 gram masła
- 100 gram czekolady deserowej
- 300 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150 ml mleka
Czekoladowy krem:
- 100 gram mlecznej czekolady
- 200 gram mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kuleczki do dekoracji
Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam w osobnej misce, Do suchych składników dodaję mokre, cukier, cukier waniliowy oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę babeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki studzę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i cukrem pudrem. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nim babeczki. Posypuję kolorowymi posypkami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy