Składniki (na około 12 średnich muffin)
Ciasto na muffiny powstało na podstawie przepisu z www.kwestiamskau.com

  • 150 gram masła 
  • 100 gram czekolady deserowej 
  • 300 gram mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka 
Czekoladowy krem:
  • 100 gram mlecznej czekolady 
  • 200 gram mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • kuleczki do dekoracji
Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam w osobnej misce, Do suchych składników dodaję mokre, cukier, cukier waniliowy oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę babeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki studzę. 
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i cukrem pudrem. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nim babeczki. Posypuję kolorowymi posypkami. 

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy